9 Şubat 2011 Çarşamba

Pekmezin Faydaları

Pekmezin Faydaları
Pekmez de kuru üzüm gibi yüksek şeker içeriği nedeniyle iyi bir karbonhidrat ve enerji
kaynağıdır. Ayrıca, mineralleri yoğun olarak içermektedir. Pekmez özellikle günlük kalsiyum,
demir, potasyum ve magnezyum gereksiniminin büyük bir kısmını karşılamaktadır. Mineral
miktarının fazla ve emilim oranlarının yüksek olması nedeniyle hamile ve emziklilerin,
tüberkilozlu hastaların, iyileşme dönemindeki kişilerin diyetinde yer alması önerilmektedir.
Pekmezin çok iyi kaynak olduğu besin öğelerinden biri de kromdur. Dokuların krom içeriği
hamilelikte, malnütrisyonda ve yaşla büyük ölçüde azalmaktadır. Krom, glikoz toleransa
faktörünün yapısında bulunur. Ve insülün kullanımı ile glikoz metabolizmasını etkiler.
Rafinasyon işlemi sonucunda gıdalardaki krom miktarının büyük ölçüde azaldığı göz önüne
alınırsa pekmezdeki kromun önemi daha da belirginleşmektedir.



Değişik pekmez cinslerinde olduğu gibi üzüm pekmezinde, fosforla kalsiyum oranı yine
istenilen oranın çok çok üzerindedir. Fosfor ve kalsiyum içeriği pek çok besinde bulunur
ancak böyle besinlerde ancak fosfor oranı düşük kalsiyum oranı fazla ise kalsiyumun alınımı
fazla olur. İşte pekmez de kalsiyum/fosfor oranında fosfor oranı düşük olduğu için kalsiyumun
kuvvetle alınımı sağlandığı için çok önemli bir gıda maddesi olduğu söylenebilir. Fosfor ve
kalsiyum, bağırsakta bozulmuş dengeyi düzeltmek suretiyle kalsiyum absorbsiyonu yeterli
hale getirilebilir. Pekmezde eser olduğu gibi en çok 85 mgr fosfor vardır. Buna karşılık
kalsiyum miktarı çok fazla olduğu için bu denge, kalsiyum-fosfor dengesi istediğimiz
oranlarda olmaktadır. Dolayısıyla üzüm pekmezi çocukların kalsiyum ihtiyacını sağlayacak
yeterli oranlarda kalsiyum ve fosfor ihtiva etmektedir. Pekmez kalsiyum ve fosfor kaynağı
olarak kullanılmaktadır.

Pekmezin Besin İçeriği (%)
  • Protein
  • Fosfor
  • Kalsiyum
  • Magnezyum
  • Kalsiyum/Fosfor
Pekmezde iz element içerikleri (ppm)
  • Demir
  • Çinko
  • Mangan
  • Bakır

Yağlarda alınan enerji, diğer gruplardaki besinlerden alınan protein, vitamin ve Fe sayesinde
çalışma enerjisine dönüşür. Şeker boş enerji kaynağıdır. Ekmek ve bulgurdan da vücutta
şeker oluşur. En değerli tatlı pekmezdir. Fazla enerji harcaması gerektiren durumlarda
sporculara, işçilere, gebe ve emzikli annelere kansızlık durumlarında şeker yerine
kullanılabilir.
Demir yetersizliği günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli beslenme
sorunlarından biridir. Ülkemizde demiri yetersiz olan ailelerin oranı yaklaşık %10 dur. Demir
büyük çoğunlukla hemoglobin yapısında bulunduğundan yetersizliğinde hücrelere oksijen
taşımamakta bu da bitkinlik ve kansızlıkla sonuçlanmaktadır. Günlük tüketilen gıdaların çoğu
(bilinçli bir seçim yapılamazsa) demir ihtiyacını karşılayamamakta, bu durum özellikle de
çocukların, hamilelerin ve vejeteryanların beslenmesinde sorun yaratabilmektedir. Tablet
olarak alınan demir mide ağrısı konstipasyon yapabilmekte, bitkisel gıdalardaki demir emilimi
düşük olduğundan ekonomik nedenlerle hayvansal gıdaları yeterince tüketemeyen kişilerde
kansızlık ortaya çıkabilmektedir. Pekmez günlük demir gereksiniminin 1/3'ünü
karşılamaktadır.
Magnezyum da potasyum gibi sıvı dengesiyle ilgilidir. Böylece kas ve sinirlerin düzenli
çalışmasını sağlar. Kalsiyum, potasyum ve magnezyumun birlikte çalışması nedeniyle bu üç
minerali de yeterince içeren pekmez ayrıca önem kazanmaktadır. özellikle günlük kalsiyum,
demir, potasyum ve magnezyum gereksiniminin büyük bir kısmını karşılamaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Teşekkürler...
Yorumunuz kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.