7 Şubat 2009 Cumartesi

Sarımsak(Garlic)

Latince ismi: Allium sativum
Kullanımı: sarımsak, tıbbî değeri binlerce yıldır bilindiği için yaygın bir biçimde kullanılan bir bitkidir.
Soğuk algınlığı, öksürük ve değişik mikroorganizmalara karşı olan etkisinden dolayı halk ilacı olarak kullanılmıştır.
Yapılan araştırmalar, sarımsağın, damar sertliğini azaltıcı, kan sulandırıcı, kolesterolü ve tansiyonu düşürücü etkilerinin bulunduğunu göstermiştir.
Sarımsak aynı zamanda iyi bir doğal antibiyotiktir. Sadece bakterilere karşı savaşmakla kalmaz mantar ve diğer mikroorganizmaların çoğalmasını da yavaşlatır. Zayıflama programlarında da kilo vermeye yardımcı bir yönü vardır.
Dikkat edilmesi gereken noktalar: midesi çok hassas olan kişilerde mide ve bağırsak rahatsızlıkları, bağırsak gazı ve bulantı yapabilir. Bazı düşük tansiyonlu kişilerde ender olarak, tansiyonu daha da düşürdüğünü gözlemledim.
Kimyasal ilaçlarla etkileşimi var mı? Sarmısakta bulunan bazı etken maddeler kanın pıhtılaşmasını engeller. Bu yüzden antikoagülan etkili Warfarin, Coumadine gibi ilaçlarla alınması tavsiye edilmez.

Dr. M. Ender Saraç / Doğanın Şifalı Eli

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Teşekkürler...
Yorumunuz kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.