12 Haziran 2013 Çarşamba

Nefes Darlığı Kalp Hastalığı Habercisi Olabiliyor


Kalp hastalıklarına bağlı olarak ortaya çıkan nefes darlığı yavaş ilerliyor. Bu nedenle fark etmek zaman alabiliyor.


Anadolu Sağlık Merkezi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ertan Ökmen, az efor sarf etmesine rağmen eskiye oranla daha çabuk yorulan ve nefes nefese kalan kişilerin bu belirtileri önemseyerek, bir kardiyoloji uzmanına görünmelerini tavsiye ediyor.

Nefes darlığı belirtilerinin altında çoğu zaman kalbe bağlı hastalıklar yattığını ifade eden Anadolu Sağlık Merkezi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ertan Ökmen, ciddiye alınması gereken bu sorun hakkında bilgi veriyor. Nefes darlığının en sık kalp yetmezliğinde görüldüğünü vurgulayan Doç. Dr. Ökmen, bu faktörlerin başında koroner arter hastalığı denilen damar tıkanıklığının geldiğini ifade ediyor:

"Kalp damarlarının tıkanması, tıkanan damarın işlevini yitirmesi, kalp kasının iyi kasılamaması sonucunda kalp yetmezliği ve buna bağlı olarak nefes darlığı ortaya çıkıyor."

Hipertansiyon hastaları daha dikkatli olmalı
Türkiye’de nüfusun üçte birinin hipertansiyon hastası olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Ertan Ökmen, “Yolda yürürken, merdiven çıkarken görülen nefes darlığı hekim olarak bize kalp hastalıklarını düşündürüyor. Bu nedenle kalp yetmezliği, hipertansiyon ve damar tıkanıklığı gibi nedenler araştırılmalı uyarısında bulunuyor.

Ayrıca kalp kapakçıkları ile ilgili hastalıkların da ileri evrelerde nefes darlığına neden olabildiğini belirten Doç. Dr. Ertan, kan basıncının neden olduğu iki tür nefes darlığı olduğunu söyleyerek şöyle devam ediyor: "Birinde kalbi büyüterek kalp yetmezliği yapıyor; diğerinde ise kalbin esnekliğini azaltıp, kalp duvarlarını kalınlaştırarak aynı sorunlara neden oluyor."

Nefes darlığı şikayeti ile kardiyoloji bölümüne başvuran hastaya, öncelikle hipertansiyon, ailede veya kendisinde kalp krizi hikayesi ve damar tıkanıklığı olup olmadığının sorulduğunu hatırlatan Doç. Dr. Ertan Ökmen, rahatsızlıkta sigara kullanımının da akciğerlerin yanı sıra damar tıkanıklığına da neden olduğu için önem taşıdığının altını çiziyor.

Nedeni yüzde 90 belirlenebiliyor
Kalbi dinleyerek kapakçıklarla ilgili bazı uyarı ve sinyaller alınabildiğini belirten Doç. Dr. Ökmen, "Geçirilmiş bir kalp krizi nefes darlığına neden olabiliyor. Bu EKG (Elektrokardiyogram) ile görülebiliyor. Efor testi ile bandın üzerinde yürüyen hastada nefes darlığı hangi koşullarda, kaçıncı dakikada, kaç metre yürümeyle ortaya çıkıyor, yürürken kan basıncı yükseliyor mu öğrenilebiliyor" diyor. Nefes darlığının kalpten kaynaklanıp kaynaklanmadığı teşhisini koyduran testin ise şüphesiz ekokardiyografi ile değerlendirme olduğunu, bu test ile kalbin gücünün, büyüklüğünün, fonksiyonlarının, kas kalınlığının, kapakçıklarının ve yapısal bozukluklarının rahatlıkla ortaya koyulabildiğini ifade ediyor. Doç. Dr. Ertan Ökmen, bu testlerden elde edilen veriler sonucunda nefes darlığının kalbe ait olup olmadığının yüzde 90 oranında belirlenebildiğini sözlerine ekliyor.

Bu işaretleri ciddiye alın
Nefes darlığı şikayeti başlayan kişilerin,
• Ailelerinde erken yaşta kalp hastalığı hikayesi varsa, 
• Sigara içiyorlarsa, 
• Diyabetiklerse, 
• İleri derecede şişmanlarsa, 
• Hipertansiyonları varsa, 
• Aşırı stresli yaşıyorlarsa, 
• Yüksek tuz tüketimi varsa,

En kısa sürede bir kardiyoloji uzmanı ile görüşmeleri öneriliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Teşekkürler...
Yorumunuz kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.