Ünlü profesör Canan Karatay, son kitabındaki açıklamalarıyla adeta ezber bozdu. 'Beslenme tuzaklarından kurtuluş rehberi' adlı kitabında Karatay, bugüne
kadar bilindik tüm kuralları yıkıyor. İşte Karatay'ın kitabından öne
çıkan başlıklardan bazıları...
Light ürün sakıncalı mı?
Yağsız (light)
yenen gıdalar hiçbir fayda sağlamaz. Sağlıklı olmanın temel unsuru doğal
protein ve yağlardır. Yumurta sarısı zararlı mı? Yumurtayı çok
haşlamamak gerekir. Yağda kavurmadan, yakmadan, doğallıklarını bozmadan
pişirilmelidir.
Kayısı kıvamında olmalı ya da tereyağında düşük ısıda katılaşmadan hafif pişirilmelidir.
Aşırı pişirme sonucu doğallığını kaybeden yumurta sarısı trans yağ
meydana getirir. Doğal yumurtanın yararları nelerdir? Ortalama 50-60
gram olan doğal yumurta sarısında 900 mg doğal ve bozulmamış temel yağ
olan Omega-3 vardır. Omega-3 kan kolesterolünü düşürür. Yumurta
kolesterolü yükseltir mi? Doğal, yani özgür olarak gezinen ve doğal
yemle beslenen tavukların yumurtası kan kolesterolünü yükseltmez. Aksine
her gün 2 doğal yumurta yenmelidir. Diyet yapanlar yumurta yiyebilir
mi? Doğal yumurta tok tutucudur. Bu nedenle kilo vermek isteyenler için
önerilir.
Yağlardan korkmalı mıyız?
Serbest gezinerek doğal beslenmiş
hayvanların içyağı, kuyrukyağı veya tereyağı ya da doğal yetişmiş
zeytinden elde edilen soğuk sıkım sızma zeytinyağı ve diğer soğuk sıkım
tohum yağları (fındık, susam, ketentohumu vb) ise, yaşam için son derece
önemli temel besinlerdir. Bilinçaltına yerleşmiş yağ korkusundan
kurtulmak gerekir. Margarinle tereyağ arasında ne fark var? Margarinler
doğal değildir.
Hidrojenize olmuş margarinler aşırı miktarda trans yağ ile yüklüdürler.
Sağlıksız yağ sınıfındadırlar ve sağlığı riske sokarlar. Peynir yağsız
mı olmalı? Ülkemizde yöresel peynirler asırlardır doğal süt ve doğal
maya ile doğal yöntemlerle üretilmekte. Oysa teknoloji harikası, süt
kullanılmadan üretilen peynirler aynen üretildikleri gibi yarar
sağlamadan dışarı atılırla Nelerden vazgeçelim? Yüksek glisemik indeksli
yiyecekler; gazlı ve şekerli içecekler, tatlılar, kek, pasta, hamur
işleri, cipsler ve kızartmalar, fastfood türü pizza, tost ve hamburger
gibi yiyecekler.
Köy tereyağı, soğuk sıkım sızma zeytinyağı, doğal yumurta,
peynir, et ve balık, çiğ kuruyemiş, bakliyatlar, bulgur, buğday, taze
doğal sebzeler ve şeker oranı düşük meyveler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Teşekkürler...
Yorumunuz kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.