28 Ekim 2013 Pazartesi

KEK yeme BULGUR tüket!

Ünlü profesör Canan Karatay, son kitabındaki açıklamalarıyla adeta ezber bozdu. 'Beslenme tuzaklarından kurtuluş rehberi' adlı kitabında Karatay, bugüne kadar bilindik tüm kuralları yıkıyor. İşte Karatay'ın kitabından öne çıkan başlıklardan bazıları...


Light ürün sakıncalı mı? 
Yağsız (light) yenen gıdalar hiçbir fayda sağlamaz. Sağlıklı olmanın temel unsuru doğal protein ve yağlardır. Yumurta sarısı zararlı mı? Yumurtayı çok haşlamamak gerekir. Yağda kavurmadan, yakmadan, doğallıklarını bozmadan pişirilmelidir.

Kayısı kıvamında olmalı ya da tereyağında düşük ısıda katılaşmadan hafif pişirilmelidir.
Aşırı pişirme sonucu doğallığını kaybeden yumurta sarısı trans yağ meydana getirir. Doğal yumurtanın yararları nelerdir? Ortalama 50-60 gram olan doğal yumurta sarısında 900 mg doğal ve bozulmamış temel yağ olan Omega-3 vardır. Omega-3 kan kolesterolünü düşürür. Yumurta kolesterolü yükseltir mi? Doğal, yani özgür olarak gezinen ve doğal yemle beslenen tavukların yumurtası kan kolesterolünü yükseltmez. Aksine her gün 2 doğal yumurta yenmelidir. Diyet yapanlar yumurta yiyebilir mi? Doğal yumurta tok tutucudur. Bu nedenle kilo vermek isteyenler için önerilir.

Yağlardan korkmalı mıyız? 
Serbest gezinerek doğal beslenmiş hayvanların içyağı, kuyrukyağı veya tereyağı ya da doğal yetişmiş zeytinden elde edilen soğuk sıkım sızma zeytinyağı ve diğer soğuk sıkım tohum yağları (fındık, susam, ketentohumu vb) ise, yaşam için son derece önemli temel besinlerdir. Bilinçaltına yerleşmiş yağ korkusundan kurtulmak gerekir. Margarinle tereyağ arasında ne fark var? Margarinler doğal değildir.

Hidrojenize olmuş margarinler aşırı miktarda trans yağ ile yüklüdürler.
Sağlıksız yağ sınıfındadırlar ve sağlığı riske sokarlar. Peynir yağsız mı olmalı? Ülkemizde yöresel peynirler asırlardır doğal süt ve doğal maya ile doğal yöntemlerle üretilmekte. Oysa teknoloji harikası, süt kullanılmadan üretilen peynirler aynen üretildikleri gibi yarar sağlamadan dışarı atılırla Nelerden vazgeçelim? Yüksek glisemik indeksli yiyecekler; gazlı ve şekerli içecekler, tatlılar, kek, pasta, hamur işleri, cipsler ve kızartmalar, fastfood türü pizza, tost ve hamburger gibi yiyecekler.

Köy tereyağı, soğuk sıkım sızma zeytinyağı, doğal yumurta, peynir, et ve balık, çiğ kuruyemiş, bakliyatlar, bulgur, buğday, taze doğal sebzeler ve şeker oranı düşük meyveler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Teşekkürler...
Yorumunuz kontrolden geçtikten sonra yayınlanacaktır.